Marian Voicu prezintă într-un documentar, numit Trafic XXI / Human Trafficking, din 2001, traficul de persoane pe filiera Ucraina – Republica Moldova – România – Serbia – Bosnia Herţegovina -Muntenegru – Albania. Aici, “Marfa” sunt femei traficate, mințite, trădate, folosite și nevoite să se supună iadului prostituției. “O dată convinse să plece în străinătate, toate femeile trec prin aceleași locuri și au toate aceeași poveste. ”, afirmă Marian Voicu. Zeci de mii de femei din Moldova, România, Ucraina și Rusia au fost sechestrate în bordeluri din satele fostelor țări ale Iugoslaviei.

Natalia, din Republica Moldova, a fost una dintre aceste femei traficate. La 24 de ani l-a cunoscut pe Stanislav, cel care a cerut-o de soție cu pretextul că vor pleca în Italia, dar, de fapt, a vandut-o.

Natalia : ”La așa ceva nu m-am gândit, să vândă un om…”.

Natalia a plecat cu un pașaport fals și a reușit să intre în România. Stanislav s-a ocupat de toate. Natalia a fost vândută în Timișoara și dusă în Belgrad, unde a fost cumpărată de unul din cei mai cunoscuți propietari de bordeluri din fosta Iugoslavie în localitatea macedoneana-Velesta, cunoscută chiar și peste ocean.

Natalia: “La primul patron am lucrat 4 luni jumate, iar apoi am fost dusă în alt bar unde am stat 5 luni jumate”.

Natalia nu a putut spune nimănui că este sechestrată și obligată să se prostitueze, nici măcar poliției.

Natalia : “Când veneau clienții, trebuia să mergem la dans, și ei ne alegeau, se înțelegeau cu patronii, plăteau și ne lua la hotel pe oră sau toată noaptea. Erau și italieni, dar mai mult albanezi. Nu mă puteam întelege cu ei că nu știam limba engleză. Și poliția era cumpărată acolo.”

Natalia a reușit să sune acasă după 6 luni, familia ei o credea moartă. A aflat de la mama sa că Stanislav, cel ce o vânduse, o ceruse și pe sora ei de nevastă. Suna-se la timp.

Natalia a plecat din satul natal din cauza săraciei, mai are înca 7 frați și este la rândul ei mamă. Tatăl copilului trăiește în Ucraina. Povestea Nataliei este deja cunoscută de localnici, de aceea nici ea nu s-a ferit de obiectivul camerei de filmat. Natalia a scapat din bordel cu ajutorul unui client albanez generos, care a cumparat-o cu 5 mii de mărci pentru a o trimite acasă.

Ca Natalia sunt mii de femei în Republica Moldova. Acest stat este cel mai sarac din Europa. Pentru a putea supraviețui, peste un milion de persoane au plecat peste hotare la muncă.

Daniela, o alta victima :”De fiecare dată când venea clientul în bar, trebuia să te duci să dansezi, după ce dansai, serveai un suc sau o cafea și te duceai singură la client, nu trebuia să aștepți, aveai voie să stai cu el maxim 15 minute la masă și trebuia să-l întrebi tu dacă vrea să meargă în cameră. De câte ori era nevoie, nu puteai să refuzi. Dacă refuzai, puteai fi bătută sau vândută din nou.”

O altă victimă, anonimă:”Cea mai urâtă întâmplare a fost când m-au drogat forțat. Îmi aduc aminte că am fost legată de mâini și de picioare, nu am avut ce să fac și de atunci nu mai știu nimic.”

Gabriela:” Nu puteam să plec, nu știam nimic. Cu pașaport fals în mână, nu știam nimic. Îmi era frică. Auzisem că dacă te prinde cu pașaport fals în mână, te bagă în pușcărie.”

O alta victimă, Stela, a vrut să plece în Italia pentru că în Moldova  nu a mai putut să-și întrețină copilul. A fost vândută de cel ce îl considera cel mai bun prieten. Stela a fost vândută în Albania unde a stat un an, din care 9 luni în pușcărie. Poliția i-a surprins pe ea și pe traficantul care o cumpărase cu armament în mașină.

Stela: ”În prima zi când am fost arestată, am fost jignită și bătută foarte tare. Mi s-a propus să întrețin relații sexuale cu toți politiști din comisariat.”

Stela a scăpat din pușcariile albaneze cu ajutorul Organizației Internaționale pentru Migrație. Stela nu își ascunde trecutul, ea nu vrea ca și altor femei să li se întâmple același lucru. A scris un roman cu toate cele ce i s-au întâmplat.

Autoritățile din Balcani au fost luate prin surprindere de amploarea traficului cu femei. Rețelele mafiote s-au organizat rapid, sumele vehiculate fiind enorme. Până a construi rețele internaționale, traficanții își fac un nume în întunericul străzii, în spatele fetelor scoase la stradă. După ce își face un loc pe piața internă a traficului de carne vie, rețeaua stabilește contacte cu mafia din Balcani. Anihilarea unei astfel de rețele se face în momentul în care există toate probele necesare pentru toți cei implicați.

Într-o astfel de rețea fiecare are rolul său. Femeile sunt vândute de racolator, proxenetului cu circa 200 de dolari. La Timișoara sunt revândute cu 500 de dolari. Odată cu trecerea graniței prețurile cresc. Belgradul este nodul traficului cu carne vie. De aici “marfa” pleacă în Bosnia, Kosovo, Muntenegru sau Albania. Unele ajung mai deperte în Grecia, Turcia sau Occident.

În Balcani, opinia publică nu face încă distincția între femeile care simt să se prostitueze și cele ce au fost înșelate și vândute.

Foarte puține din femeile vândute s-au întors. Ele au avut noroc. În urma lor, au rămas alte zeci de mii de tinere. Pentru ele, acasă este un cuvânt de care se leagă în fiecare zi.

Din păcate traficanții nu se opresc prea ușor din activitățile lor. Traficul de persoane continuă…

Articol realizat de către voluntarul nostru-Proboteanu Edward Paul

Comments

comments