Pentru că prețul libertății este prudența, iată 12 moduri de a preveni evenimente neplăcute atunci când vrei să te angajezi, să înveți sau să călătorești peste hotare.

  • Trebuie să cercetezi actele care dovedesc experiența firmei de recrutare personal. Orice firmă de recrutare trebuie să aibă o licență care atestă faptul că acesta are dreptul să organizeze evenimente pentru recrutarea de personal. Astfel de act este certificat de către un notar pe numele reprezentantului, în care se precizează că acesta se ocupă cu angajarea lucrătorilor de peste hotare.
  • Dacă ți se propune să lucrați sau să învățați peste hotare, nu vă încredeți în promisiuni verbale, cereți încheierea unui contract oficial.
  • Contractul trebuie să fie scris în două limbi, în limba maternă și limba țării unde urmează să lucrezi sau să studiezi, într-o formă înțeleasă de tine și să dețină informații detaliate despre jobul pe care urmează să-l ai sau despre studiile pe care urmează să le faci peste hotare. Nu uita să verifici corectitudinea traducerii contractului. Contractul trebuie să conțină drepturile și obligațiile tale și ale firmei angajatoare sau instituției de învățământ. Pentru mai multă siguranță, puteți întreba un avocat despre condițiile contractului.
  • În cazul în care vrei să te angajezi, trebuie să semnezi două contracte: Unul cu firma de recrutare, altul cu firma angajatoare.
  • Interesează-te care este numele persoanei care vrea să te angajeze prin intermediul firmei de recrutare. De asemenea, îi poți cere acte care să dovedească că angajatorul efectuează o activitate legală.
  • Înainte de a semna un contract de studii sau de muncă peste hotare, trebuie să te informezi despre procedura de migrare legală în acea țară.
  • Mergi la Consulatul sau Ambasada țării respective în România. Este important să cunoașteți ce acte aveți nevoie pentru a vă angaja sau a studia peste hotare. La Consulat sau Ambasadă poți afla dacă firma este legală. Dacă ai nevoie de viză în țara respectivă, trebuie să cunoști faptul că nu puteți lucra dacă pleci cu viză turistică sau de student.
  • Nu da nimănui actele tale. Doar tu trebuie să deții actul care îți confirmă identitatea. Trebuie să faceți cât mai multe copii ale actelor de identitate și să le plasezi în diverse locuri. Lasă rudelor sau prietenilor apropiați adresa locului de muncă, adresa domiciliului din țara respectivă și poze recente.
  • Află din timp adresa consulatului României din țara în care urmează să muncești și, de asemenea, adresa unor ONG-uri și instituții care vă vor putea ajuta în caz de pericol.
  • Fă-ți o asigurare de viață, astfel încât să nu-ți afectezi bunăstarea familiei în cazul în care se întâmplă un eveniment nefericit.
  • Vorbește cu prietenii tăi și rudele tale când și în ce fel le anunți pentru a le spune cum te descurci la locul de muncă.
  • Află numărul de telefon de la Linia Fierbinte.

Sursa: “Tорговля людьми: угрозы и профилактические меры” методическое пособие для учителей IX-XI классы, Международная Организация по Миграции (МОМ), 2010

Comments

comments