Săptămâna Educaţiei Globale, sărbătorită cu un parteneriat între Judecătoria Focşani şi un liceu din Sascut. Purtătorul de cuvânt al instanţei, judecătorul Iulian Ionel Păun, le-a împărtăşit liceenilor din experienţa sa

Judecătorul Iulian Ionel Păun, purtător de cuvânt al Judecătoriei Focşani, a vizitat săptămâna aceasta un liceu dintr-un judeţ vecin, ocazie cu care le-a povestit elevilor despre sistemul juridic, dar şi despre pericolele societăţii în care trăiesc. Întâlnirea s-a desfăşurat cu ocazia Săptămânii Educaţiei Globale, în baza unui parteneriat educaţional pentru “Asigurarea accesului la justiţie şi crearea de instituţii eficace, responsabile şi incluzive pentru toţi”.

Liceul Tehnologic “Jaques M. Elias” Sascut şi Judecătoria Focşani “au dat mâna” într-o colaborare care îşi propune să informeze mai bine elevii de liceu privind accesul la justiţie, instituţiile statului, precum şi familiarizarea acestora cu activităţile din instanţe şi cu termenii specifici.

Este vorba despre parteneriatul educaţional pentru “Asigurarea accesului la justiţie şi crearea de instituţii eficace, responsabile şi incluzive pentru toţi” – coordonat la unitatea de învăţământ de profesorii Daniel Goriţă, Mihaela Goriţă şi Alin-Mihai Paris – care are la bază protocolul de colaborare privind educaţia juridică, încheiată între Ministerul Educaţiei, Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Public, din octombrie 2013. 

În concret, printre activităţile propuse se numără şi activitatea desfăşurată cu aportul judecătorului Iulian Ionel Păun, purtător de cuvânt al Judecătoriei Focşani, care a discutat cu liceenii mai multe aspecte care ţin de activitatea sa ca magistrat.

“Am vorbit despre prevenirea violenţei în familie şi accesul liber la justiţie. În cadrul vizitei le-am prezentat elevilor informaţii inclusiv cu ajutorul videoproiectorului, am ales materiale legate de traficul de persoane, dar şi acel filmuleţ foarte cunoscut, cu Maia Morgenstern în rol de profesor, legat de corupţia în unităţile de învăţământ. 

Elevii au fost foarte receptivi şi mi-am dat seama de aceasta şi pentru că o parte dintre ei au dorit să discute cu mine în particular după întâlnire, inclusiv despre modul în care se accede în profesie. Totodată, mi-au adresat foarte multe întrebări, mai ales că întâlnirea a fost interactivă, nu am dorit să fie un monolog. În timpul vizitei mele au sosit acolo şi două persoane dintr-un ONG care are de asemenea încheiat un parteneriat cu liceul, pe lângă alte aproximativ 80 de unităţi similare, preponderent în mediul rural. Acest ONG, “Valoare Plus” din Bacău, are atribuţii pe toată zona Moldovei şi pune accent în cadrul întâlnirilor organizate pe aspecte care ţin de traficul de persoane. Preponderent în mediul rural, pentru că de aici sunt cele mai multe persoane recrutate. 

Ce este de asemenea interesant, ONG-ul recrutează permanent voluntari, pe care îi pregăteşte pentru a transmite mai departe informaţiile în cadrul întâlnirilor din unităţile de învăţământ”, a declarat pentru Avocatura.com judecătorul Păun. Vizita magistratului la liceul din Sascut este înscrisă în evenimentele propuse a se desfăşura în Săptămâna Educaţiei Globale.

Totodată, o altă întâlnire va avea loc în timpul Şcolii Altfel: “Magistrat pentru o zi”, ocazie cu care va fi vizitată Judecătoria Focşani, vor avea loc dezbateri dar şi jocuri de rol. 

SURSA: http://www.avocatura.com/stire/15842/saptamana-educatiei-globale-sarbatorita-cu-un-parteneriat-intre-judecatoria-focs.html#ixzz4mQevsn4r

Comments

comments