Project Description
Nu vă încredeți în oricine, informați-vă temeinic înainte de a accepta un job, luați-vă măsuri de precauție, acestea au fost doar o parte dintre sfaturile pe care reprezentanții unui ONG din Bacău le-au adresat elevilor Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir” din Huși.
Asociația “Valoare Plus” din Bacău derulează în toate județele din regiunea Moldovei campania “Stayfree”, prin care își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la traficul de ființe umane.
“Amplificarea fenomenului de trafic uman în țara noastră este în mare parte determinată de lipsa de informații. Pe cale de consecință, prin informarea elevilor, îi putem ajuta să fie mai bine pregătiți pentru ei și cei dragi. Acest lucru va contribui la reducerea semnificativă a numărului de persoane traficate. Vom informa peste 16.000 de elevi din 160 de licee, timp de doi ani, din județele Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău, Iași, Vrancea, Vaslui și Galați”, se arată pe site-ul campaniei.
Ieri, reprezentanții ONG-ului băcăuan au ajuns în județul Vaslui, mai exact la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” din Huși, unde, timp de aproximativ o oră, elevii de clasa a XI-a au putut afla ce înseamnă traficul de ființe umane și, mai ales, cum să nu devină victimele acestui flagel. Roxana Musteață, voluntar, i-a provocat la un joc denumit “Prețul corect”, în care elevii trebuiau să dea valoarea în euro a unor obiecte. La întrebarea “Cât costă un om?”, unul dintre răspunsuri a fost: “Omul nu are preț”. De aici a plecat și discuția despre traficul de ființe umane, care angrenează anual peste 35 de milioane de persoane la nivel mondial.
“Din cauza unor practici ilegale, o persoană poate fi tranzacționată pentru 70 de euro. Omul, devenit produs, poate fi vândut și de trei-patru ori. Această industrie ilegală este recunoscută ca fiind «sclavia modernă»”, a spus Roxana Musteață.
De asemenea, elevii au primit informații despre exploatarea sexuală, munca la negru și traficul de organe, pentru fiecare situație în parte fiindu-le prezentate atât cazuri concrete și date statistice, cât și sfaturi pentru a nu cădea în plasa traficanților.
“Peste hotare, pentru a primi un salariu bun, trebuie, de asemenea, să muncești mult. Însă nu întotdeauna salariul pe care angajatorul îl promite și ți se pare mult mai mare comparativ cu țara de proveniență poate să acopere cheltuielile. De foarte multe ori, oamenii care pleacă peste hotare nu reușesc să se angajeze pe specializările lor și sunt nevoiți să efectueze o muncă necalificată, care este prost plătită. Iar dacă lucrezi ilegal, atunci vei fi mai prost plătit decât acei angajați care au același post, dar au un contract de muncă. De regulă, cei ce lucrează pe cale ilegală sunt prost plătiți și au un program de lucru prelungit, uneori fără zile libere. Sunt cazuri când angajatul este exploatat, salariul întârzie și el trebuie să lucreze în condiții de sclavie”, a menționat Roxana Musteață.
“Traficul de persoane pornește cu visul unei vieți mai bune!”
Cei de la Colegiul Agricol Huși au aflat și despre potențialele victime ale traficanților.
“Oricine poate fi o victimă a traficului de persoane, indiferent de vârstă, sex și statut social. Majoritatea victimelor fac parte însă din categorii de risc: cu un nivel scăzut de educație, nu au un job sau un venit stabil, au mulți copii sau provin din familii violente. În toată lumea, comercianții de carne vie folosesc metode asemănătoare de recrutare. Aceștia recurg la minciună, abuz de putere, manipulare, amenințări și control. O mare parte dintre victime se angajează ca menajeră, baby-sitter, fermier, dansatoare, stripteuză, fotomodel, actriță, ospătar. Recrutorii promit un serviciu ușor, salariu bine plătit, posibilitatea de a călători și a avea o viață interesantă. În majoritatea cazurilor, nu e nevoie să cunoști o limbă străină, să ai experiență sau să ai actele care să confirme calificarea necesară în domeniul în care urmează să lucrezi. Adesea, victimelor li se propune să li se perfecteze rapid actele (câteva zile) și să plece peste hotare. Recrutorul se oferă să se ocupe de transport, cazare, bilete și contract de muncă. Când victimele ajung peste hotare, sunt anunțate că trebuie să plătească toate cheltuielile pe care recrutorul le-a oferit inițial gratis și astfel sunt obligate să presteze servicii sexuale sau să muncească în condiții grele, nespecificate în contract. Traficul de persoane pornește cu visul unei vieți de bune, însă înainte de a lua o decizie, este bine să vă informați”, a atenționat Roxana Musteață.
De asemenea, elevii au avut ocazia să afle cum se prezintă, punctual, profilul unui traficant.
“Un traficant poate să arate ca oricare dintre noi, este o persoană normală. Este foarte creativ, vinde visuri și asta pentru că el își cunoaște foarte bine victima, te ajută întotdeauna, este imprecis, oferă cadouri și iubește banii. Sunt atât femei, cât și bărbați care fac trafic de persoane! Traficantul este galant, foarte școlit, întotdeauna va manipula și amenința”, a adăugat Roxana Musteață.
Potrivit unui raport din 2015, traficantul a fost, de cele mai multe ori, o cunoștință sau un prieten (479 de cazuri), persoană necunoscută (206), soțul/partenerul (42 de cazuri), un vecin/o vecină (51 de cazuri), un proxenet (38 de cazuri), alte rude (19 cazuri) și rude de gradul I (14 cazuri).
“Analizați înainte, foarte bine, orice ofertă de muncă primiți, mai ales că sunteți la finalul liceului! Nu luați totul de-a gata!”, i-a sfătuit Roxana Musteață pe elevi.
Măsuri de siguranță
Pentru a accentua pericolul pe care îl reprezintă traficul de ființe umane, au fost prezentate și date statistice privind situația dramatică a celor care au căzut victime.
“Dintre cele câteva milioane de persoane care au ajuns să trăiască în sclavie, doar 1-2 la sută au ajuns să fie salvate, de cele mai multe ori printr-o minune, și doar unul dintr-o sută de mii de traficați ajunge să fie condamnat”, a subliniat Roxana Musteață.
Evenimentul de ieri s-a încheiat cu enunțarea câtorva măsuri de precauție care trebuie luate înainte de a pleca la muncă în străinătate. În primul rând, elevii au fost sfătuiți să aibă numărul de telefon de la Ambasada României din țara în care plecă, un număr de helpline, care asigură asistență 24 de ore din 24, cât mai multe copii ale actelor de identitate, puse în diferite obiecte, contract de muncă legal, adresa și numărul de telefon de la locul de muncă, un contact de urgență, precum și o parolă de siguranță.
“O parolă de siguranță ajută foarte mult. Dacă pleci undeva, e bine să ai un cuvânt sau o replică pentru care tu și persoanele apropiate să cunoașteți adevărata semnificație, pentru că, dacă ajungi într-o situație mai puțin bună, vei fi pus să suni acasă. De fiecare dată vei spune o poezie că totul merge ca pe roate. Nu vei putea spune niciodată că ai nevoie de ajutor! Dar dacă vei spune acel cuvânt, cei de acasă își vor da seama că tu ai nevoie de ajutor”, a declarat Roxana Musteață.
SURSA: AICI