DIICOT Bacau a retinut 5 persoane pentru proxenetism si trafic de persoane. 13 persoane de sex feminin au fost victimele retelei. La data de 02.02.2017 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  COCIAŞ VIOREL-MARIAN,   PANAITE CONSTANTIN – CRISTIAN, PAMFIL GABRIEL ALEXANDRU, COCIAŞ PETRE IOAN şi DRAGOMIR NICULINA, pentru săvârşirea  infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane,  trafic de minori şi  proxenetism.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada  2014 – 2017, inculpaţii Cociaş Viorel-Marian, Panaite Cristian Constantin, Cociaş Viorel Marian, Pamfil Gabriel Alexandru şi suspecţii A. C. şi M. A au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii într-un mod coordonat şi eficient a unor infracţiuni de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism, constând în racolarea de pe teritoriul României a unor persoane de sex feminin, urmată de determinarea acestora la practicarea prostituţiei în  Austria, Germania şi Italia.

S-a reţinut că o ramură a grupului infracţional, formată din inculpaţii Panaite Constatin Cristian şi Pamfil Gabriel Alexandru, a realizat recrutarea  victimelelor  prin inducere în eroare, acestora fiindu-le oferită, într-o primă fază, posibilitatea de a activa ca  agenţi de vânzare a soluţiilor pentru ochelari, în cadrul unor campanii ce se desfăşoară itinerant în mai multe centre comerciale de pe teritoriul României,   pentru ca mai apoi, să le fie prezentată oportunitatea unor locuri de muncă  bine plătite în Austria.

Cealaltă ramură a acţionat pe teritoriul judeţului Vrancea recrutând persoane de sex feminin din mediul rural, având o slabă instruire şi aflate într-o stare de adâncă vulnerabilitate economică.

Suspectul M. A., liderul acestei ramuri, a fost sprijinit în activitatea infracţională de către de fraţii săi, inculpaţii Cociaş Viorel Marian şi Cociaş Petre Ioan, iar ulterior li s-au asociat şi alţi inculpaţi care au adoptat în timp diverse roluri în cadrul grupului.

Membrii acestei ramuri şi-au recrutat victimele prin metoda “Loverboy”, ceea ce presupune  crearea şi consolidarea unui puternic ataşament afectiv şi generarea unor mecanisme de condiţionare emoţională ce aduc victima într-o stare de subordonare totală faţă de traficant.

Victimele recrutate de către membrii grupaţi în cadrul celor două ramuri, erau transportate pe teritoriul Austriei şi exploatate prin intermediul unei filiere unice. Inculpatul  M. A a ocupat un loc cardinal în angrenajul infracţional acesta asigurând practic operaţionalizarea obiectivelor grupului prin contactele stabilite în cadrul mai multor stabilimente de pe teritoriul Austriei, în care se practică legal prostituţia. Astfel, suspectul M. A  a primit pe teritoriul Austriei victimele recrutate de către ceilalţi membri ai grupării, după care le-a plasat în diverse cluburi de tip „Saună”. Cu ajutorul fratelui său, inculpatul Cociaş Petre Ioan, a asigurat supravegherea activităţilor de prostituţie şi colectarea sumelor de bani, care mai apoi erau fie transferate prin intermediul serviciilor financiare specializate, fie erau transportate în numerar în România, de către membrii grupului.

Până în acest moment al urmăririi penale au fost identificate  un număr de 13 de persoane de sex feminin care au fost fie obligate să practice prostituţia pe teritoriul Austriei, fie determinate şi mai apoi ajutate de către membrii grupării să  desfăşoare această îndeletnicire.

Inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău.

Suportul de specialitate a fost  asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

La activități au participat și jandarmi.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Sursa: http://www.bacau.net/diicot-bacau-retinut-5-persoane-pentru-proxenetism-si-trafic-de-persoane-13-persoane-de-sex-feminin-au-fost-victimele-retelei/

Comments

comments