Cine poate deveni o victimă a traficului de persoane?
Oricine poate fi o victimă a traficului de persoane indiferent de vârstă, sex sau statut social. Cu toate acestea, majoritatea victimelor ale traficului de persoane fac parte din următoarele medii de risc:
- Persoane cu un nivel scăzut de educație;
- Persoane care nu au un job sau un venit stabil;
- Persoane care au mulți copii;
- Familii monoparentale;
- Persoane care provin din familii violente;
- Persoane care se ocupă cu prostituția sau lucrează în sfera de risc (industria divertismentului, serviciilor)
- Persoane care intenționează să se angajeze peste hotare;
- Persoane care accesează serviciile agențiilor matrimoniale.
Copiii care provin din orfelinate, familii social-vulnerabile sau copiii străzii sunt, de asemenea, persoane vulnerabile la traficul de persoane. În cadrul grupelor de risc fac parte, de asemenea, persoanele cu handicap și persoanele dependente de droguri. Femeile care au fost agresate sexual sunt și ele expuse riscului de a ajunge în rețea din cauza comportamentului rebel ca rezultat al șocului psihologic pe care l-au avut.
Cum are loc recrutarea?
În toată lumea comercianții de carne vie folosesc metode asemănătoare de recrutare. Recrutorii încearcă să câștige încrederea potențialei victime pentru a ușura procesul de includere în rețea. Aceștia recurg la minciună, abuz de putere, manipulare, amenințări și control. O mare parte dintre victime se angajează în calitate de menajere, babysitteri, îngrijitori de bătrâni, fermieri, dansatoare, stripteuze, modele, actrițe sau ospătari. Recrutorii promit un serviciu ușor, salariu bine plătit, posibilitatea de a călători și a avea o viață interesantă. În majoritatea cazurilor nu e nevoie să cunoști o limbă străină, să ai experiență sau să ai actele care să confirme calificarea necesară în domeniul în care urmează să lucrezi. Recrutorii promit victimelor posibilitatea de a-și părăsi oricând jobul. Adesea victimelor li se propun să li se perfecteze rapid actele (câteva zile) și să plece peste hotare. Recrutorul se oferă să se ocupe de transport, locul de trai, bilete de avion sau contractul de muncă. Când victimele ajung peste hotare, aceste sunt anunțate că trebuie să plătească toate cheltuielile pe care recrutorul le-a oferit gratis și astfel sunt obligate să presteze servicii sexuale sau să muncească în condiții grele, nespecificate în contract.
Ce momeli mai folosesc traficanții?
- Traficanții care ademenesc persoanele cu handicap în cerșetorie, le promit securitate;
- Traficanții propun oferte femeilor tinere care doresc să se căsătorească în afara țării. Aceștia le promit emigrare peste hotare în siguranță și un partener cu poziție socială bună.
- Traficanții crează așa zisele agenții de angajare pentru cei ce își caută un job, asigurând astfel exploatarea în domeniul muncii.
Domeniile în care victimile ajung traficate:
- Prostituție
- Masaj/saloane de frumusețe
- Industria divertismentului: dansatoare exotice, modeling
- Agricultură
- Prestare de servicii casnice: îngrijire bătrâni, copii, bolnavi, întreținerea locuințelor
- Fabrici și uzine
- Cerșetorie
- Construcții
- Activități infracționale
Ce fel de recrutori există?
Un recrutor poate acționa singur sau în grup. Adesea recrutorii fac impresia de oameni educați, care inspiră încredere și sunt gata să ajute. Traficanții pot fi atât bărbați, cât și femei, persoane bine cunoscute în societate sau nu. De multe ori persoanele care recrutează victimele nu știu în ce domeniu vor fi acestea exploatate de către patroni.
Cine poate fi un recrutor?
Prieteni, cunoștințe mai vechi sau rude. De multe ori recrutorii sunt persoane care au trăit pe aceeași stradă cu victimele și care vor să-și ajute cunoscuții ce duc un mod greu de viață.
„Iubitul”. Un băiat face cunoștință cu o fată, o invită de câteva ori la cafenea, bar, îi face multe cadouri, iar peste ceva timp îi propune un job peste hotare. Se întâmplă ca victima să se îndoiască de jobul propus, dar adesea acceptă pentru a nu pierde marea dragoste.
Intermediari, persoane care organizează căsătorii fictive. Adesea prin intermediul ziarelor, anunțurilor pe Internet sau prin intermediul agențiilor matrimoniale, traficanții promit victimelor o căsătorie fericită alături de un bărbat dintr-o țară dezvoltată.
Persoane care practică șantajul. Se întâmplă ca traficantul să invite victima la el acasă sau la o cafea, să-i propună diverse băuturi spirtoase sau droguri, ca în cele din urmă să aibă relații sexuale cu aceasta, iar apoi să o șantajeze cu filmulețe sau poze pentru care traficantul vrea ca victima să presteze anumite servicii sau să plătească o sumă de bani.
Recrutorii profesioniști. În majoritatea cazurilor, recrutorii sunt persoane tinere, angajate de către traficanții de carne vie pentru a propune cunoscuților sau prietenilor oferte de muncă bine plătite, în afara țării. Ei spun victimelor că ei înșiși au lucrat la acea companie/persoană și au rămas mulțumiți. Adesea astfel de recrutori nu știu în ce domeniu vor fi traficate victimele respective.
Canalele de recrutare ale victimelor.
Victimele pot fi recrutate atât individual, cât și în grup. În calitate de canale de recrutare, putem identifica următoarele:
- Agenții de angajare ilegale;
- Anunțuri în ziare care oferă posibilitatea de a munci sau a învăța peste hotare;
- Oferte de videochat pe Internet;
- Programe care oferă posibilitatea de a face schimb de experiențe;
- Agenții de modeling;
- Agenții matrimoniale;
- Contacte personale (prieteni, cunoscuți sau rude);
Canale de recrutare
Comerțul de carne vie prin intermediul cunoștințelor. Aceasta este cea mai populară formă de recrutare. Recrutorul încearcă să-și facă cunoștințe personale și să obțină cât mai multe informații despre victimă. Pentru ca potențiala victimă să fie vândută profitabil (dacă este vorba de industria sexuală), pentru traficant este important să știe dacă ea se va împotrivi când va înțelege că a fost mințită, ce inconveniențe poate aduce, cât de naivă este și, în cele din urmă, cum arată în exterior. O altă informație importantă pentru traficanți este – cine din cei apropiați ar putea să o protejeze sau să aibă grijă de ea. Dispunând de multe informații despre victimă, acesta o poate manipula foarte ușor.
Întâlnirile în locuri publice. Traficanții abordează fete în cafenele, baruri și cluburi de noapte. Aceștia încep să-i povestească potențialei victime despre diverse oportunități în afară, despre avantajele muncii peste hotare. La început, aceștia încearcă să facă cunoștință cu viitoarea victimă, să-i câștige încrederea. Acestă metodă este folosită pentru a trafica fete în industria sexului. Băiatul oferă multe cadouri, îi împrumută foarte ușor bani viitoarei victime. În cele din urmă, vine cu propunerea de a lucra împreună peste hotare. Apoi victima este obligată să plătească toate cheltuielile, oferind servicii sexuale.
Prietenii-traficanți. Sunt cazuri când traficații își vând prietenii pe sume neimportante. Aceștia le propun prietenilor să-și încerce norocul peste hotare. De multe ori, acești traficanți nu știu la ce pericole își expun cunoștințele. O altă metodă este: fetelor ce sunt traficate li se propun libertatea contra recrutării de noi victime. Astfel, victimele se transformă în traficanți. Acestea pot spune cunoștințelor o poveste frumoasă despre locul lor de muncă.
Mass-media. Anunțuri în ziare, publicații. Aceasta este cea mai simplă și eficientă metodă de recrutare. Așadar, poate fi vorba de joburi care cer urgent angajați: „Căutăm urgent fete…”. Chiar dacă este vorba de o urgență, aceste anunțuri se pot repeta periodic, menționându-se că agenția se ocupă repede de perfectarea actelor, cheltuieli etc.
- Accent pe fiabilitate. De obicei, se pune accent pe legalitate: „Vă propunem un serviciu legal”. „O agenție de încredere selectează angajați…”. În acest caz, astfel de anunțuri nu oferă și alte detalii.
- Se păstrează anonimatul. De multe ori, în anunțuri este oferit numărul de telefon al persoanei de contact, da nu și numele acesteia. Adresele electronice sunt făcute de multe ori pe site-uri gratis. De multe ori, adresa nu este indicată.
- Salariu mare. Atunci când în anunț se oferă o sumă mai mare decât un salariu mediu din țara respectivă, este posibil ca în spatele acestui anunț să se ascundă un pericol.
- La toate întrebările se răpunde cu „Da”. Când angajatorii vorbesc cu potențiala victimă, aceștia spun că se vor ocupa ei de cazare, masa, acte, oferă posibilitatea de a plăti serviciile agenției după ce potențialul angajat va primi salariul.
- Nu au nevoie de experiență sau studii. Astfel de afirmații precum: „Nu sunt necesare studiile”, „învățare pe loc”, „un serviciu care se învață foarte ușor” ar trebui, de asemenea, să trezească suspiciuni.
- Nu trebuie să cunoști limba țării în care urmează să lucrezi. Persoanele care nu știu limba țării în care urmează să lucreze, devin dependente de recrutor.
Anunțurile și cunoștințele pe Internet. Anunțurile răspândite pe Internet nu se deosebesc multe de cele din ziare, cu toate că au câteva avantaje față de primele. Acestea pot oferi mai multe detalii (false) despre ofertă. Pe Internet recrutorul poate mult mai ușor să se dea drept altă persoană și, de asemenea, nivelul de anonimat este mult mai ridicat. Pentru recrutor este mult mai ușor să abordeze potențialele victimele, întrucât părinții nu controlează conturile lor pe rețelele de socializare. Traficanții pot să-și creeze orice imagine și atunci pot găsi mult mai ușor tineri care au probleme. Folosind un cont pe o rețea de socializare, traficantul își poate crea profilul unei persoane educate, bogate, interesante, căreia îi place să călătorească și este de încredere. El poate invita victima în oraș, apoi îi poate propune un job peste hotare.
Agențiile care oferă locuri de muncă. Industria sexului există acolo unde sunt mulți cumpărători, motiv pentru care instituții precum baruri, hoteluri, restaurante, agenții turistice, pot oferi viitoarelor victime joburi care pot fi credibile precum: ospătari, menajere, dansatoare, animatoare. Pentru fete vor fi plătite diverse servicii, dar acestea nu vor avea posibilitatea să câștige, apoi vor fi obligate să plătească anumite sume de bani ca să fie acoperite cheltuielile. Victimei i se va propune ultima soluție – să devină prostituată.
Agențiile matrimoniale. Recrutarea are loc prin intermediul serviciilor agențiilor matrimoniale. Aceste agenții organizează căsătorii între bărbați străini și femei din țara de proveniență. Femeia se poate întâlni cu un bărbat, doar că el în loc să se căsătorească o vinde la un bordel.
Tipuri de exploatare
Prostituție forțată. Acest tip de exploatare are cele mai multe dintre victime – femei și fete cuprinse între vârsta 15-25 ani. În acest tip de exploatare cel mai des sunt expuse persoanele tinere. Totuși, sunt cazuri când în această afacere ajung victime fete mai mici de 15 ani sau peste 40 ani.
Căsătorie. Acest tip de recrutare se mai numește „Soție la comandă”. Victimele ajung în rețea în urma promisiunilor că acestea vor avea o căsătorie fericită peste hotare. Pe Internet sau prin ziare foarte des pot fi văzute rubrici cu anunțuri date de străini bogați care își caută o soție.
Nașteri forțate. Chiar dacă această formă de exploatare este rară, aceasta totuși există. Există familii care își doresc copii și obligă femei să devină mame surogat.
Transplant de organe. Oamenilor li se fac transplant de organe fără acordul lor. În ultima perioadă țesuturi umane sunt folosite în laboratoare pentru a efectua diverse experimente. În această afacere, vârsta sau sexul nu sunt factori importanți. Pentru traficant este important ca organul transplantat să fie sănătos.
Muncă forțată în domeniul agriculturii sau construcțiilor. În această formă de exploatare sunt folosiți adesea persoanele de sex masculin capabile să efectueze muncă fizică. Acestea pot fi activități de încărcare și descărcare, activități în industria minieră sau a construcțiilor. Exploatarea începe în momentul în care angajatul, din cauza condițiilor grele, refuză să mai lucreze. Victima continuă să muncească din cauza unei datorii pretinse de către angajator. Aceasta este ținută în încăperi închise, are o mulțime de interdicții, este șantajată și nu este remunerată.
Implicarea forțată în activități infracționale. Tinerii și bărbații sunt forțați sau manipulați ca să efectueze activități infracționale. Acestea pot fi: trafic de arme și droguri, furt, vătămare corporală sau omor etc. Traficanții recurg la șantaj, profitând de faptul că aceștia au ajuns sub răspundere penală.
Exploatarea în industria pornografică. De cele mai multe ori în acest domeniu victimele sunt persoanele care nu au atins vârsta majoratului. În ultima perioadă, din ce în ce mai des sunt folosiți copiii pentru a produce filme porno pentru pedofili.
Furnizare de servicii sexuale pentru homosexuali. Bărbații sunt atrași în această afacere prin minciună. Cele mai multe victime sunt băieții care nu au atins vârsta majoratului. Victimele de sex masculin se adresează cel mai puțin unui psiholog, motiv pentru care dispunem de mai puține cazuri relatate.
Vânzarea adolescenților grupurilor teroriste. Aceasta este o formă nouă de exploatare. Victimele sunt adesea persoane din apropierea conflictelor militare.
Leave A Comment